• 23 maj, 2024 05:09

Aldéns Minnesturnering 2023

avHenrik Carlsson

okt 1, 2023

Idag Spelades Aldéns Minnesturnering. Det var 12 spelar som kom till start. Aldéns Minnesturnering är en turnering med tidshandikapp. 

Aldéns minnesturnering har funnits länge, äldsta dokumenterade vinnaren på vår hemsida är daterad till 1967/1968 men har troligen funnits sedan 1950-talet då Erik Aldén var ordförande 1951-1954. Sägnen säger att han skänkte 100 kronor eller något i den stilen till en vandringspokal som sedan kommit bort eller tagits hem av någon som vunnit turneringen så många gånger att den blivit hans för evigt. Turneringen har alltid haft formen av tidshandikapp såvitt man kan minnas, tidigare rankades spelare efter förmodad spelstyrka inom NSS, senare kom LASK-ranking och numera styrs tidshandikappet av ELO-rating. Orankade spelar får en raing på 1300 när tisdhandikappet räknas ut. 

0-99 poängs ranking skillnad blir tiden 20 min-20 min

100-199 rankings skillnad 25 min-15 min

200-299 rankings skillnad 30 min-10 min

300 eller mer 35 min – 5 min

Tack vare handikappet kan lågt rankades spelare eller spelare utan ranking placera sig bra vilket också hände idag. 

Arthur Mommer 12 år kom på 5:e plats som hade lätt kunnat tagit ytligare ett par poäng där han stod på vinst ett tag mot bla turnerings vinnare. Arthur deltog i schackfyranmästarens riks final i somras och tog en fin 4: plats. Och nästa helg åker han till skol-SM i Uppsala. 

På 4:e plats kom Berny Jonsson mannen som alltid är giftig och sällan ställer bort sig. Jan Stenquist reporten som inte spelat schack i klubben på ca 20 år valda idag att delta då han var lite sugen på att ta upp schacket igen. Och bra gick han lyckades ta en 3:e plats. 

På andra plats kom Alfred Olofsson Johansson Nybro schacksällskaps äldsta junior som går från klarhet till klarthet. Endast 1/2 poäng efter Före detta ordförande Lennart Andersson som var den enda som gick obesegrad genom turnering men med bla 3 remier.